Zalmfilet met dillesaus, zoete aardappelpuree en groene asperges

Ingrediënten (4 pers):

Zalm met dillesaus:

  • 4 zalmfilets van 150g
  • 15 g (geklaarde) boter
  • 150 ml witte wijn
  • 150 ml sojaroom
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 5 – 10 g maïzena opgelost in water (afhankelijk van de gewenste dikte)
  • 1 koffielepel honing
  • Sap van ½ citroen
  • Peper
  • Bosje verse dille, fijngehakt
  • Optioneel*: 1 koffielepel mosterd (6g)

Mosterd bevat veel zout. Het zoutgehalte van verschillende merken varieert bovendien. Gebruik mosterd optioneel en enkel in zeer kleine hoeveelheden.

Zoete aardappelpuree:

  • 600 g zoete aardappel, geschild en in kleine blokjes 
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 knoflookteen, geplet
  • 1 laurierblad
  • 1-2 eetlepel(s) olijfolie
  • Scheut sojaroom
  • Peper

Groene asperges:

  • 600 g groene asperges, de onderste 4 cm geschild met dunschiller
  • 15 g (geklaarde) boter
  • Zwarte peper
  • Optioneel: gekneusde roze peperbollen

Bereidingswijze:

  • Zorg voor een goede mis en place door zoveel mogelijk ingrediënten voor te bereiden:
    • Zoete aardappelen schillen en in blokjes snijden
    • Sjalot en rode ui snipperen, knoflook persen
    • De onderste 4 cm van de groene asperges schillen met dunschiller
    • Verse dille fijnhakken
    • Maizena oplossen in water
  • Zoete aardappelpuree:
    • Doe de zoete aardappelblokjes in een kookpot met koud water.
    • Breng aan de kook en giet af van zodra het water kookt.
    • Neem vers koud water, voeg een laurierblaadje toe en kook de zoete aardappelblokjes gaar.
    • Verhit de olijfolie in een kookpot en fruit de gesnipperde rode ui en geplette knoflookteen. Voeg de zoete aardappelblokjes toe en roer even om. Voeg een scheut sojaroom toe en plet tot de gewenste dikte. Breng op smaak met zwarte peper.
  • Groene asperges:
    • Doe de asperges in een kookpot met water en kook ze ca. 5 minuten en giet af.
    • Verhit de (geklaarde) boter in een pan en bak de gekookte asperges. Kruid met zwarte peper.
  • Zalm en dillesaus:
    • Stoom de zalmfilets gaar in ca. 10-15 minuten.
    • Verhit de (geklaarde) boter in een sauspannetje. Fruit de gesnipperde sjalot op een matig vuur.
    • Voeg de witte wijn en soja room toe en laat even inkoken.
    • Voeg de opgeloste maïzena voorzichtig en al kloppend toe tot de gewenste dikte.
    • Voeg het lepeltje mosterd en honing toe en klop alles goed door.
    • Zet het vuur af en breng op smaak met het citroensap, de fijngehakte dille en zwarte peper.

Serveer desgewenst met gekneusde roze peperbolletjes voor extra smaak, kleur en textuur.