Nierstenen

Nierstenen ontstaan door een te hoge concentratie van steenvormende zouten (zoals calcium, oxalaat en calciumfosfaat) of een te hoog urinezuur in de urine. Als de urine teveel van deze zouten bevat, kunnen ze neerslaan in de vorm van kristallen en zich ontwikkelen tot nierstenen.

Er bestaan verschillende soorten nierstenen: calcium-oxalaatstenen, calcium-fosfaatstenen, urinezuurstenen, struvietstenen, cystinestenen,….
Ter preventie van nierstenen wordt algemeen aangeraden om voldoende te drinken, de zoutinname te beperken en een gezonde voeding te nemen.

Vochtinname

De belangrijkste oorzaak van nierstenen is een onvoldoende vochtinname.
Door te weinig te drinken, wordt onze urine meer geconcentreerd en zullen zich makkelijker nierstenen vormen. Een maatstaf om te weten of u voldoende drinkt, is de kleur van uw urine. Is die erg donker van kleur, dan drinkt u onvoldoende.

Een vochtinname van minstens 2,5 liter tot 3 liter per dag wordt aangeraden. Dit wordt best gespreid over 24 uur (ook vóór het slapengaan en ’s nachts). Bij zware inspanningen of in een warme omgeving dient deze hoeveelheid vermeerderd te worden.

  • Drink bij voorkeur water met een laag natriumgehalte (< 50 mg/l natrium). Dit kan aangevuld worden door thee en koffie.
  • Ter afwisseling mogen light frisdranken (gezoet met zoetstoffen) gebruikt worden (behalve Cola light of Cola Zero).
  • Vermijd suikerrijke dranken zoals frisdranken, fruitsappen of zelf geperst fruitsap. Ze bevorderen de vorming van nierstenen. Ook dranken met fosforzuur zoals cola kunnen leiden tot steenvorming.

Zoutbeperking

Een hoge zoutinname verhoogt het risico op nierstenen.
Een zoutbeperking betekent:

  • Geen toevoeging van zout tijdens het koken of aan tafel
  • Vermijden van de zeer zoutrijke voedingsmiddelen zoals gerookte vleeswaren, gerookte vis, bouillonblokjes, kant- en klare maaltijden,….

Gezonde voeding

Een gezonde voeding houdt in:

  • Voldoende inname van groenten, fruit, melkproducten en voedingsvezels
  • Matige inname van dierlijke eiwitten (vlees, gevogelte, vis, eieren,…)
  • Beperking van gesuikerde voedingsmiddelen

Om de aandoening goed te kunnen behandelen, moeten we precies weten over welke steen het gaat. Een nefroloog of een litholoog, gespecialiseerd in nierstenen, kan u hierbij helpen.

Elke type niersteen heeft bijkomende aandachtspunten. Deze worden best individueel bekeken. Vraag raad aan de diëtiste.