Peritoneale dialyse

Een andere vorm van nierfunctievervangende therapie is peritoneale dialyse.

Via een katheter in de buik wordt een steriele vloeistof (= dialysaat) in de buikholte gebracht. Deze vloeistof blijft een aantal uren in de buik. De afvalstoffen in uw bloed zullen zich door het buikvlies naar de spoelvloeistof verplaatsen. De spoelvloeistof wordt dan opnieuw uit de buik verwijderd via de katheter en nieuw dialysaat wordt ingebracht. Peritoneale dialyse gebeurt thuis en kan zowel overdag als ’s nachts plaatsvinden.

Peritoneale dialyse kan de nierfunctie echter nooit volledig vervangen. Daarom zijn een aangepaste voeding en medicatie noodzakelijk. Een aangepaste voeding betekent een eventuele beperking van zout, vocht, fosfor, suikers en kalium.

Tijdens de spoelingen zullen niet alleen afvalstoffen uit het bloed onttrokken worden, maar ook eiwitten. Daarom wordt bij peritoneale dialyse aangeraden om de eiwitinname te verhogen. Dit is noodzakelijk voor het behoud van de spiermassa en een goede voedingstoestand. Wanneer de hoeveelheid aan eiwitrijke voedingsmiddelen in de voeding verhoogd wordt, betekent dit automatisch dat de fosforinname zal verhogen. Daarom dient ook een fosforbeperkt dieet gevolgd te worden.

Het dialysaat bevat glucose (suiker) . Dit wordt deels opgenomen via het buikvlies. Daardoor kan bij behandeling met peritoneale dialyse gewichtstoename optreden. In dit geval wordt aangeraden om de suikerinname via bijvoorbeeld frisdranken, snoep, koeken,… te beperken.