Vegetarische tajine met pompoen, couscous en geitenkaas

Ingrediënten (4 personen):

  • 120 g geitenkaas
  • 400 g vruchtvlees van een pompoen
  • 300 g witte kool
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje look
  • 30 g gember
  • 2 knoflookteentjes
  • 200 g kikkererwten uit blik, uitgelekt
  • Kurkumapoeder
  • Komijnpoeder
  • Ras el hanout
  • (gerookt) paprikapoeder
  • Cayennepeper
  • 500 + 400 ml zoutarme groentebouillon (bv. Damhert)
  • ½ citroen
  • Enkele takjes platte peterselie
  • Enkele takjes koriander
  • Scheutje olijfolie
  • 300 g witte couscous

Bereidingswijze:

Voorbereiding:

Maak de zoutarme groentebouillon (500 + 400 ml).

Tajine:

  • Pel de sjalotten en de teentjes look. Snijd de sjalot in lange fijne repen en plet de look tot pulp.
  • Spoel de witte kool en snijd het stuk dat je nodig hebt in grove stukken. Blancheer de witte kool.
  • Schil de pompoen. Verwijder de pompoenpitten. Snijd het vruchtvlees van beide in grote dobbelstenen.
  • Verhit de schotel van de tajine op een stevig vuur. Doe er een scheut olijfolie in. Voeg de sjalotreepjes toe en de lookpulp. Kort nadien leg je er de stukken kool en pompoen bij.
  • Roer de groenten af en toe om. Laat ze rustig bakken en bepoeder ze met een snuif kurkumapoeder, wat komijnpoeder, de specerijenmengeling ras-el-hanout, wat (gerookt) paprikapoeder en een bescheiden snuifje cayennepeper.
  • Laat de (ingeblikte) kikkererwten uitlekken in een zeef en spoel ze onder koud stromend water. Giet ze bij de stovende groenten.
  • Schil een stukje gemberwortel en rasp het fijn over de bereiding. Schenk er tenslotte 500 ml warme zoutarme bouillon (of water) bij en zet het puntdeksel op de tajine.
  • Laat de bereiding 15 tot 20 minuten pruttelen op een zacht vuur, tot alle ingrediënten beetgaar zijn.

Couscous (300g couscous, 400 ml zoutarme groentebouillon):

  • Schep de couscous in een schaal en schep ¾ van de hete zoutarme groentebouillon erbovenop. Laat de korrels wellen.
  • Proef de couscous en voeg eventueel wat extra bouillon toe.

Afwerking:

  1. Snijd plakjes schil van de ½ citroen en verdeel ze in zeer fijne reepjes.
  2. Spoel de koriander en de peterselie, pluk de blaadjes los en hak ze grof.
  3. Lepel de gewelde couscous in het midden van een ruime serveerschaal.
  4. Schep daarrond de hele inhoud van de tajine.
  5. Strooi reepjes citroen en de stukjes dadels over de schotel.
  6. Eindig met de snippers koriander en peterselie en toefjes geitenkaas.