Risotto met tomaat en mozzarella

Deelgerecht: tomatensaus uit de oven

Ingrediënten (4 pers):

  • 4 middelgrote tomaten
  • 2 teentjes look
  • Enkele takjes tijm
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Zwarte peper

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Halveer de tomaten en leg ze met de snijkant naar boven in een ovenschaal. Strooi er de knoflook en kruiden over en besprenkel met de olie. Breng verder op smaak met zwarte peper.
  • Zet de ovenschaal zonder deksel ongeveer 1,5 uur in de oven. De tomaten moeten helemaal zacht en pulpachtig zijn en bovenop gaan karamelliseren.
  • Zet de tomaten ongeveer een half uur weg om af te koelen. Doe ze vervolgens in een (punt)zeef en wrijf ze er met een pollepel of grote lepel doorheen.
  • Gooi velletjes en zaadjes weg.
  • Je houdt ongeveer 200 ml tomatensaus over.

Risotto

Ingrediënten (4 pers):

  • 750 ml zoutarme groentebouillon
  • 200 ml tomatensaus uit de oven (zie recept hierboven)
  • 125 ml witte wijn
  • 250 g risottorijst
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje look, geperst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 bol mozzarella (125 g), in stukken gesneden
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • Zwarte peper
  • Verse basilicum om te garneren.

Bereidingswijze:

  • Breng de bouillon samen met een laurierblad aan de kook. Houd het vuur laag.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan op middenlaag vuur. Stoof de gesnipperde ui zacht. Voeg de geperste look toe en stoof kort mee. Voeg dan de rijst toe en bak al roerend een paar minuten mee tot dat de rijst licht doorschijnend wordt.
  • Blus de rijst met de witte wijn en laat verdampen.
  • Voeg 2 pollepels van de zoutarme bouillon met het laurierblad toe. Roer regelmatig en voeg pas nieuwe bouillon toe als de vorige geabsorbeerd is. Na ongeveer 25 minuten moet alle bouillon gebruikt zijn en de rijst gaar zijn.
  • Roer er de tomatensaus door en laat nog een paar minuten meekoken totdat alles gloeiend heet is. Haal van het vuur. Roer er de mozzarella en zwarte peper door.
  • Laat de risotto met het deksel op de pan enkele minuten staan.
  • Serveer met enkele blaadjes verse basilicum.
Tip! 

De zoutarme bouillon kan zelf getrokken worden, maar je kan ook een zoutarm bouillonblokje gebruiken.
Heb je geen zoutarme bouillonblokjes in huis?
Dan kan je een half 'gewoon' bouillonblokje (2,5 g) gebruiken voor 750 ml water.

De risotto kan ook opgediend worden met een scheut kruidenolie of lookolie.