Linguine met asperges en verse zalm

Ingrediënten (4 pers) :

  • 400 g verse zalm
  • 500 g linguine, ongekookt
  • 400 g witte asperges
  • 1 citroen
  • 4 el bladpeterselie (gesnipperd)
  • 200 g mascarpone
  • Gruyère/Emmentaler, geraspt
  • 3 el boter (ongezouten)
  • Peper

Bereidingswijze :

  • Maak de citroen schoon. Rasp de schil en pers de vrucht uit.
  • Schil de asperges en snij ze in schuine stukjes. Breng water aan de kook in een kookpot.
  • Leg de asperges erin en kook ze gaar (+/- 5 min). Laat schrikken onder koud water en uitlekken.
  • Kook de pasta beetgaar in kokend water. Giet af, maar bewaar 100 ml van het kookvocht.
  • Pocheer de zalm. Zorg ervoor dat de zalmmoot volledig ondergedompeld is in het kookvocht (= water met peterselie, tijm en laurier). Let op: het water mag niet koken!
  • Verwarm de boter met de mascarpone en roer tot een gladde saus. Voeg 2 el geraspte citroenschil en -sap naar smaak. Breng op smaak met peper.
  • Doe de pasta, de asperges en het kookvocht bij de saus en warm weer op.
  • Snij de zalm in blokjes en verdeel over de pasta. Kruid met peper.
  • Bestrooi met gesnipperde peterselie en serveer met geraspte Gruyère of Emmentaler.

Gebaseerd op:
https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/11335/linguine-met-asperges-en-gerookte-zalm