Kruidenbrood

Ingrediënten (brood van 500 g):

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 + 1/2 teentje knoflook
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • 1/4 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1/4 theelepel gedroogde tijm.
  • 1,2 dl water
  • 4 eetlepels melk
  • 1 theelepel suiker
  • 240 g bloem voor wit brood
  • 1/2 theelepel gedroogde gist

Bereidingswijze met broodmachine:

  • Verhit de olie in een kleine koekenpan. Doe er de knoflook en kruiden in en fruit 2 minuten. Zorg dat de knoflook niet bruin wordt omdat hij dan bitter wordt. Neem zo nodig de pan van het vuur. De kruiden zullen blijven bakken in de hete olie.
  • Doe de kruidenolie en de rest van de ingrediënten in de door de fabrikant van uw machine aanbevolen volgorde in de broodvorm. Stel in op wit brood, medium korst. Druk op start.

Bereidingswijze met de hand:

  • Verhit de olie in een kleine koekenpan. Doe er de knoflook in. Zorg dat de knoflook niet bruin wordt omdat hij dan bitter wordt. Neem zo nodig de pan van het vuur.
  • Doe alle droge ingrediënten (bloem en kruiden) in een kom of leg ze in een hoopje op het werkvlak, maak een kuiltje in het midden en giet er het gistmengsel (melk, gist, suiker) in.
  • Meng met je vingers steeds een beetje meer bloem door het gistmengsel, en meng verder tot alles aan elkaar hangt. Voeg meer naar het einde toe het water toe.
  • Kneedt het brood gedurende een kwartiertje. Je deeg is klaar als je het heel dun kunt uittrekken zonder dat het scheurt.

De eerst rijs

  • Is het deeg voldoende gekneed, dan mag het voor de eerste keer rijzen. Span het deeg op tot een bolletje door de randen van et deeg naar het midden te vouwen, draai de bom om en leg hem in een schone kom.
  • Dek af met plastiekfolie of met een vochtige handdoek.
  • Laat het deeg ongeveer een halfuur rijzen op een warme, tochtvrije plek in een licht ingevette kom.

Vorm je brood

  • Als het deeg gerezen is, ga je het brood in vorm brengen. Leg het deeg met de gladde kant (de bovenkant) naar beneden op het werkblad, duw het plat en vorm het brood.
  • Maak je verschillende kleine broodjes? Zorg er dan voor dat alle broodjes even veel wegen: ze moeten dan ook precies even lang in de oven, dat is iets gemakkelijker straks.

Laat het brood opnieuw rijzen

  • Leg het brood op een bakplaat of in een ingevette broodbakvorm.
  • Dek het opnieuw af met plasticfolie en laat het rijzen tot het in volume ongeveer verdubbeld is.
  • Ondertussen verwarm je de oven op 180°C (warme lucht).

Bak het brood

  • Haal de plasticfolie weg en werk je brood eventueel nog af met een beetje bloem of snijd het met een scherp mesje een paar keer in.
  • Schuif het in de oven en bak het brood ongeveer 30 minuten.
  • Om te controleren of je brood helemaal gaar is, draai je het om en klop je op de onderkant van het brood: klinkt dat hol, dan is je brood klaar.
  • Laat afkoelen op een rooster en zeker niet op de bakplaat of in de vorm.

Gebaseerd op:
https://www.smulweb.nl/recepten/779443/Italiaans-kruidenbrood